Det finnes utrolig mange verktøy i Web 2.0-sfæren som kan gjøre undervisningen mer interessant. Det siste på «moten» er kanskje tag clouds, word clouds, ordskyer eller hva man nå kaller disse greiene med store og små ord som svirrer rundt i et bilde…
I denne artikkelen finner du diverse varianter som kan prøves, all for the good of education selvsagt. Og du visste vel at ordene som brukes ofte blir større i en ordsky? På Wikipedia kan du forøvrig lese en engelskspråklig artikkel om hva en ordsky er for noe.
Forleden forsøkte en kollega av meg å bruke Wordle, som er den mest kjente av disse nettsidene. Dessverre gikk det ikke helt som planlagt siden våre elever jobber med tynnklienter mot en sentral server og programvaren krevde en spesiell applet som ikke var installert på serveren. Men det bør jo ikke hindre andre i å forsøke denne eller andre tjenester:
Klassikeren blant ordskymakerne er enkel å bruke og krever ingen innlogging av noe slag. Som vanlig er kan du både skrive inn enkelte ord og lime inn tekstbolker. Krever Java for å funke. Ta en kikk på denne presentasjonen for å se mange tips til hvordan man kan bruke Wordle i klasserommet (gjelder selvsagt for alle varianter av ordskyprogramvare).
Tagul er en mer avansert variant som også krever innlogging (enten klassisk registrering eller bruk av Facebook- eller Twitter-kontoen din), dine ordskyer lagres og kan også endres med farger, skrifter osv. Du kan skrive dem ut eller få ut koden for å legge ordskyene på andre nettsider. Du kan filtrere bort ord som ikke skal vises i ordskyen. Spennende at Tagul linker alle ordene dine i ordskyen til et Googlesøk med ordet du klikker på.
Fungerer på samme måte som Wordle, men har variasjonsmuligheter i forhold til skrifter, størrelse, farger osv. Det går kjapt siden du ikke behøver å registrere deg. Imponerende.
Tagxedo lager ordskyen din med flotte varianter i forhold til design. Du kan virkelig få frem kunstneren i deg samtidig som du bruker ordene eller tekstbolken du ønsker. Gjennom presentasjonsfilen 101 Ways to Use Tagxedo får du plenty med ideer til bruk av denne nettsiden.
Faktisk en av de eldste ordskytjenestene på nett. Begrenset med variasjonsmuligheter, men krever ingen registrering og du kan også her velge bort ord som ikke skal komme med i skyen.
Du kan til og med bruke Google Docs – regneark – for å lage en ordsky. Ta en kikk på følgende template dersom du har lyst til å prøve deg med Google Docs (krever brukerkonto hos Google).
Hva kan man bruke en slik ordsky til? Hva med følgende ideer:
- Sammenligne personlige tekster, friskrivingsoppgaver eller andre tekster produsert av elever. Kan en medelev gjenfortelle historien ved å se på ordene i ordskyen? Hva med å sammenligne gutters og jenters forskjellige vektlegging av ord?
- Undersøke kjente taler ved å se på de meste brukte ordene. Analysere budskap og inntrykk som gis gjennom bruk av forskjellige ord i taler.
- Hva med å beskrive en person med adjektiv (selvsagt positive ting), enten vi snakker om medelever, læreren, foreldre eller grandtanter?
Har du flere ideer, tar jeg gjerne imot tips fra deg.
1 kommentar