Pronunciator – god hjelp til uttaletrening i språkundervisning

I språkundervisningen er det viktig at elevene leser høyt og i det hele tatt øver på uttalen. Det kan skje i samtale med læreren, mellom elevene, ved å lytte til opplesing av tekster eller selvstudium via internett.

Den gamle språklaben der elevene satt og leste mens læreren til tider koblet seg på for å kontrollere og gi hjelp har forsvunnet. I dag er det internett som gjelder. Jeg anbefaler deg å forsøke Pronunciator – en gratis nettside der du kan lære basiskunnskap og -uttale for 60 forskjellige språk.

Pronunciator lar elevene (eller deg) øve på uttale – gjenta etter det som blir sagt. Du sitter med mikrofon og får avspilt ord, setninger eller samtaler. Deretter gjentar eleven hva som blir sagt og man får umiddelbar tilbakemelding i form av prosent – først når eleven har vært «flink nok» vil systemet sende deg videre til neste oppgave (dette gjøres i form av et trafikklys).

Jeg har forsøkt meg på både engelsk og tysk og kommer definitivt til å bruke dette i språkopplæringen. Dersom du angir morsmål norsk og deretter språket du ønsker å lære mer av, får du i tillegg oversettelser som hjelper i forståelsen av hva som blir sagt/skal gjentas.

Er du språklærer bør du også forsøke Pronunciator – du behøver ikke å registrere deg i det hele tatt. Kun hodetelefon med mikrofon er påkrevet. Jammen godt vi på vår skole nettopp har gått til innkjøp av flere slike headset!

OPPDATERING 10.04.2018: Det ser nå dessverre ut til at denne tjenesten jeg anbefalte i 2011 koster penger. Da er den ikke like interessant å anbefale – har du lignende tips til tjenester som gjør samme tjenestern, må du gjerne fortelle om det i kommentarfeltet.

3 kommentarer

  1. Pronunciator nettsiden så flott ut, og jeg betale 29 dollar for å få tilgang. Men så fikk jeg ikke noe passord for å starte å jobbe med siden. Er det svindel, eller hva er galt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *