Sært og godt digitalt verktøy i kunst og håndverk

I faget kunst og Håndverk jobber forhåpentligvis elevene med litt bildebearbeiding ved hjelp av datamaskinen. I alle fall heter det i Kunnskapsløftet at eleven skal kunne «fotografere og manipulere bilder digitalt og reflektere over bruk av motiv og utsnitt». Kanskje du bør ta en kikk på Psykopaint og se hvordan du kan bruke dette verktøyet i undervisningen?

Tidligere har jeg gitt endel tips (Tips til å lage tegneserie på nett, Vis kunstneren i deg selv uten å ha talent og Bruke Lego Comic Builder til å lage tegneserie) til hvordan man kan bruke digitale verktøy til å lage tegneserier eller litt skurrile bilder (noe som selvsagt også er et kompetansemål i Kunst og håndverk).

Man behøver ikke dyre bildebearbeidingsprogrammer lenger for å oppfylle målene i Kunnskapsløftet om å jobbe med bilder. Et supert Web 2.0-verktøy som Psykopaint (genialt navn, sett i sammenheng med sinnstilstanden til endel malere opp gjennom historien) gjør det enkelt for brukerne å bearbeide bilder på en «noget» spesiell måte. Du kan bruke ferdige eksempler, laste opp egne bilder eller starte fra bunnen av selv. Særlig morsomt er det å se forskjellen mellom den opprinnelige varianten og din bearbeidede versjon ved å dra musen fra den ene til den andre siden av bildet.

5 kommentarer

 1. Veldig artig å lese bloggen din. Jeg jobber som lærer i k&h og tysk, så her var det jo litt av hvert å finne. Psykopaint er artig, men jeg er litt usikker på hvordan jeg kan bruke det i undervisningen. Jeg hadde lyst til å bruke det i k&h i femte klasse. Men det er litt dumt at man må registrere seg for å lagre bildene. Og så må man betale for å lagre og printe dem uten vannmerke. Så da blir det litt krøkkete å vise fram hva vi har gjort feks. Eller misforstår jeg noe?
  Vennlig hilsen Ragnhild Margretha

  1. Hei. Takk for kommentar. Jeg tenker den enkleste løsningen i klassen er kanskje å ta print screen av bildet og deretter klippe det i et bildebehandlingsprogram. Eller hva synes du? Da unngår man både vannmerke og registrering 🙂

   1. Vi løste det med at de sendte bildene til meg på epost. Man får tilbud om å sende e-card etter at man har lagra bildet på pc-en sin. (Blir jo små bilder da, så det var ikke heelt tilfredsstillende.)
    Så forsvant bildene i kommunens epostfilter…. Så kanskje print screen var et bedre forslag. Ungene syntes i alle fall det var artig å holde på med PsykoPaint, så takk for tipset! Skal prøve minst en gang til, og se hva vi får til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *