Samskriving kan være enkelt

På skolen der jeg jobber bruker vi itslearning, men opplever at for elevene er det rimelig komplisert å jobbe sammen i grupper og samtidig bearbeide dokumenter. De oppretter prosjekt og laster opp filer, men har ikke anledning til jobbe med dem samtidig. Ofte blir det problemer fordi dokumentet er låst osv. Da kan det være like kjekt å bruke samskrivetjenesten fra NDLA via samskrive.ndla.no.

Samskrivingsverktøyet EtherPad gir deg anledning til å skrive sammen med andre i sanntid – altså i praksis på samme tid. Du behøver ikke opprette noen konto, og du velger selv hvem du vil dele skrivingen med. Linken til siden sender du bare til dem du vil – ingen andre kan finne den.

Høgskolelektor Svend Andreas Horgen forklarer på en god måte hva Etherpad er for noe:

Etherpad er en tjeneste som virkelig kan endre hvordan en tenker om nettbasert samarbeid. Brukeren får se en enkel webside med et stort felt for å skrive tekst. I utgangspunktet kan 16 personer skrive samtidig, og det er tilnærmet ingen merkbar tidsforskjell fra noen skriver til det vises på skjermen til de andre. Etherpad er så synkront som du kan få det, men det er også mulig å bruke det til asynkront samarbeid.

Bruksterskelen er meget liten. Hvem som helst kan opprette et nytt dokument, og det kreves ingen innlogging. Det eneste en trenger for å kunne skrive, er lenken til det nye dokumentet. Den som oppretter dokumentet må spre lenken.

Sitat: http://gjemmesiden.blogspot.com/2010/08/samskriving-med-etherpad-gode-eksempler.html

Det er virkelig enkelt å komme i gang med dette – anbefaler definitivt å la elevene forsøke seg. Hva med å la idemyldringsfasen skje via Etherpad? Dersom du føler for litt ekstra informasjon, anbefaler jeg deg å ta en titt på videoen som du finner på NDLA sine nettsider eller Horgens lille Youtube-video som du finner nedenfor:

httpv://www.youtube.com/watch?v=QwzNFrwaVXE

Etherpadsider finner du blant annet på NDLA, TypeWith.me og Piratepad. Takk til Ole Ekroll som tipset meg om disse sidene via Twitter.

3 kommentarer

 1. Hei,
  jeg lurte på om du/noen vet hvordan man minimerer chatte-funksjonen på samskriving på ndla, når man først har maksimert den. Nå er den åpen slik at jeg ikke får tilgang på lagring, endring av farger osv.
  Hadde satt stor pris på tips!
  Forresten, flott blogg du har, den er nok til stor hjelp for mange!

   1. Takk for kjapt svar!
    I mellomtiden fant en venninne av meg ut at om man sletter nettleser-historikken og laster opp siden på nytt så minimeres chatten igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *