Svit i Slovakia

Denne uken er jeg. som du kanskje har fått med deg, i Slovakia. Jeg bor i Poprad, men jobber på en skole i Svit, en liten by rundt 8 km vest for Poprad. Etter dagens skoleslutt tok jeg meg en liten tur rundt i byen. Svit har rundt 7 500 innbyggere og regnes som en av de minste byene i landet.

Svit har en spesiell historie, den er moderne og grunnlagt i nyere tid (1934) rundt industriutviklingen til Jan Bata. Bata-familien ønsket å utvikle en industri som samtidig gjorde mye godt for sine arbeidere og deres familier. De bygde dermed ikke bare fabrikkene, men også boliger, skoler osv. for familiene. Dette kan du lese mer om på Wikipedia. Jeg synes vel kanskje ikke byen er av de peneste, men den ble vel en gang betraktet som funksjonell. Alle behov for arbeiderne ved fabrikkene ble dekket. Selv skolen jeg jobber på er bygget med bakgrunn i prinsippet om å gi familiene det de trengte.

Fabrikkene i Svit
Busstasjonen i Svit
Utsikt fra busstasjonen mot fjellene
Mye grønt i sentrum av Svit
Stredná odborná škola i Svit, Slovakia
Tomas Bata - Svit, Slovakia

Til slutt på min lille rundtur i Svit tok jeg en kjapp gåtur til posten, rett og slett for å postlegge et par postkort, noe jeg vel ikke har gjort på mange herrens år. Men hva gjør man vel ikke for å glede de litt eldre familiemedlemmene? 🙂

Postkontoret i Svit, Slovakia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *