Verden er grå og trist – ikke gjør den verre

Været i dag var forferdelig og dessverre måtte jeg drive med aktiviteter utendørs – det er valg og valgbrosjyrer skal selvsagt ut i en postkasse eller hundre. Men hva ser jeg på sletta ved Nerstad som får hjertet mitt til å synke i kjelleren – et veiskilt på nynorsk: SKULE. Herregud, har Sigdal blitt nynorskkommune? STATENS VEGVESEN HAR TATT SEG TIL RETTE OG MÅ STÅ TIL RETTE SNAREST!!!

Vel, min pensjonerte norskkollega på jobben har alltid sagt at Sigdal er et perfekt sted for nynorskfolk siden dialekten delvis ligger tett opptil nynorsk eller kanskje heller samnorsk (grusomme greier forøvrig). Men at Statens Vegvesen tar seg til rette og plasserer SKULE-skilt på begge sider av NERSTAD SKOLE? Det er for meg definitivt årets happening i valgkampen.

Skilt på nynorsk - SKULE

Hva sier de andre partiene til dette? Vil førstekandidatene være sjokkerte og indignerte slik som undertegnede? Blir det oppvaskmøte med myndighetene og veivesenet?

For å si det som FrP-Siv Jensen: JEG ER SJOKKERT!

Regner med at du enten husker eller at du har vært borti denne:

httpv://www.youtube.com/watch?v=0k5ZcnK8Bqs

Etter å ha opplevd et fantastisk engasjement på Facebook (de fleste synes det er greit med skilt på nynorsk), ser jeg meg nødt til å bruke av mine demokratiske rettigheter som kommunestyremedlem og fremme interpellasjon i sakens anledning). Her følger den:

 

Interpellasjon til kommunestyrets møte 8. september 2011
 
Skilt på nynorsk i Sigdal kommune
 
Nylig ble jeg oppmerksom på at Statens Vegvesen har satt opp skilt "142 Barn" på begge sider av innkjørselen til Nerstad skole og barnehage. Det er bra at bilistene blir gjort oppmerksomme på at det kan være barn i nærheten av kjørebanen i området.
 
Gleden ble umiddelbart ikke like overveldende over å se at teksten under skiltet er "SKULE". 
 
Såvidt meg bekjent har ikke Sigdal kommune vedtatt noen overgang til nynorsk som skriftspråk, og jeg stiller meg derfor undrende til at Statens Vegvesen bruker ressurser på å sette opp nynorskskilt i vår kommune.
 
Undertegnede er fullstendig klar over at sigdalsdialekten har mange likhetstrekk med nynorsk, men jeg har ennå tilgode å se at dette gir utslag i skriftlig nynorsk.
 
Når det så viser seg at det er like korrekt å skrive "skole" som "skule" på nynorsk (sidestilte former), må det være tullete av vegvesenet å bruke begge formene.
 
Hva vil ordføreren gjøre i sakens anledning overfor Statens Vegvesen – f.eks. informere dem om at de ikke behøver å bruke andre former enn "skole" uansett skriftspråk? Er det mulig å få en redegjørelse for om skilter fra nå av vil komme på nynorsk i Sigdal – og da i tilfelle få vite hvorfor?
 
Imøteser ordførerens svar i denne saken.
 
Med hilsen
Rune K. Nikolaisen
Kommunestyrepresentant (V)
Som nevnt ovenfor, så har innlegget skapt et sjeldent engasjement i sigdalspolitikken. For deg som er så stakkarslig at du ikke er venn med meg på Facebook, så kan du jo se kommentarene slik de foreligger per dette øyeblikk:
 

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *