Reis på tur til Poznan i Polen

Etter å ha vært på tur i området rundt Poznan i Polen en ukes tid, kan det jo være greit å samle inntrykk som kan være til nytte for andre som ønsker å reise dit, enten vi snakker business or pleasure.

Det går an å fly direkte med Norwegian fra Oslo-Gardermoen, Ryanair fra Rygge eller Wizz Air fra Torp (utrolige billige billetter) til fra Norge til Poznan, Polen.

Det er flere måter å finne billige billetter på, noen ganger kan det til og med være gunstig å reise via andre byer. Sjekk derfor både flyselskapenes egne nettsider og reisebyrå på nett som f.eks. Travelstart:

 

 

 

For det første er Poznan en oversiktelig by med en særlig fin gammel bydel som innbyr til spaserturer, restaurantbesøk og sightseeing. Det er ikke mange problemer med å gå til fots – jeg likte særlig å spasere gjennom parkene.

Flyplassen i Poznan er liten og kjapp. Dersom du ikke allerede har skaffet deg lokal valuta (zloty) på forhånd, kan du like gjerne veksle i avgangshallen (du finner vekslingsboden i midten rett ved ankomstdelen). Men du klarer deg godt med kredittkortet ditt eller alle bankautomatene som du finner overalt.

Det er ikke dyrt å kjøre taxi i Polen. Fra flyplassen til sentrum koster det omtrent 50 zloty (100 kroner), men det er kanskje heller ingenting i veien for å ta flybussen som går til jernbanestasjonen? Det kommer jo an på hva du ønsker selv.

I alle fall, flybussen går hver halvtime (15 og 45 over hver hele time) og koster kun 3 zloty hver vei. Du gjør klokt i å ha småpenger klare (kjøp deg noe i kiosken rett ved utgangen dersom du bare har sedler), for i bussen er det en automat du må bruke. Bussen du skal ta er merket med en stor L (ikke noe tall) og står rett utenfor inngang (du må bare gå over et fotgjengerfelt).

For å kjøpe billett så du kommer til jernbanestasjonen i sentrum, trykker du på knappen NORMALY og punger ut med 3 zloty per person. Man greier nok å få betalt hos sjåføren, men han ga meg samtidig et kjapt intensivkurs i polsk for å betjene automaten (uten at jeg forsto et kløyva ord).

Dersom du leser dette før sommeren 2012 og har tenkt deg til Poznan, vil du merke at det bygges helt enormt mye i byen – selvsagt er det ”takket være” europamesterskapet i fotball. Noen av kampene spilles i Poznan og som alltid gir slike enorme arrangementer ringvirkninger for infrastrukturen i området.

Det betyr dessverre at det ikke alltid er like lett å komme frem med taxi, buss eller til fots. Og taxisjåførene er selvsagt ikke happy, men det gir seg nok når turistene strømmer til byen for å oppleve fotball og billig øl 🙂

Apropos taxisjåfører – også her finnes det forskjellige utgaver. Noen sure og noen blide og hjelpsomme. Du finner sikkert den sjåføren som passer til ditt humør (haha, du tok vel den), men jeg kan ikke dy meg for å reklamere for en taxisjåfør som kunne godt engelsk og hadde humor. Mange av taxisjåførene jobber for seg selv og er kun tilknyttet et firma.

Så da vil jeg rett og slett anbefale deg å ringe Piotr Perczak på tlf. 00 48 660 925 453. Han har lært seg engelsk etter å ha jobbet noen år i England og tipser deg nok både om det ene og det andre hvis du vil. Og uten at jeg skal gå i nærmere detaljer: han var veldig fleksibel. Det er altså ikke snakk om en pirattaxi, men om Eurotaxi Nr. 79.

Som du kan lese om i et annet blogginnlegg hos meg, skal du ikke bli overrasket om politiet kontrollerer deg. Anbefaler å ha passet klart at any times.

Vel, har du så ankommet jernbanestasjonen Poznań Główny, er det enten på tide å finne et hotell eller finne ut hva du vil i byen. På jernbanestasjonen (enn så lenge en gammel bygning, men den nye er i ferd med å  bli ferdigstilt) finner du en turistinformasjon – ligner vel mer på en kiosk.

De hjelper deg gjerne med brosjyrer, kart og annet materiell. Det finnes også rikelig med oppbevaringsbokser (husk småmynt – forskjellige størrelser og priser) i begge endene av bygningen.

Vil du sørge for å finne deg et okay hotellrom for natten, kan du jo sjekke ut spesialtilbud på hoteller i Poznan eller søk selv:

Som oftest vil nordmenn oppleve natteliv, god mat og fet shopping. Når det gjelder shopping kan du ikke komme unna Stary Browar – et enormt shoppingsenter.

En av inngangene befinner seg i enden av gågaten, men selve senteret strekker seg over flere kvartaler og inneholder alt fra ultraluksuriøse klesforretninger til matbutikker og restauranter. Åpningstiden er fra kl. 09 til 21 alle dager bortsett fra søndager (kl. 10 til 20).

Det kan jo hende at du har det travelt og ikke har tid til å spise all verdens. Da kan jeg anbefale deg å spise ved Express Marche som ligger på Level 2. Der tar du rett og slett og fyller på det du vil spise, til slutt betaler du etter vekt. Og det er ikke akkurat dyrt. Jeg spiste en stor tallerken (du kan blande salat, grønnsaker, poteter i alle former, kjøtt, fisk osv.) for omregnet 10 kroner….Samtidig tok det meg ca. 15 minutter å velge og spise maten, så kafeen er definitivt express food (uten å være junk food).

Men du vil kanskje ha det litt mer eksklusivt? Hva med å overnatte på Sheraton Hotel (som ligger i gangavstand fra jernbanestasjonen dersom du er uten bagasje) og spise i den herlige restauranten der? Prisene er jo stivere enn andre etablissement, men da får du virkelig kvalitet og service for pengene.

Bortsett fra handlemekkaet Stary Browar, må du jo ta en tur til gamlebyen og se geitene i rådhuset kl. 12 hver dag. Du kjenner kanskje opplegget fra Praha dersom du har vært der (apostlene)?

En noe spesiell attraksjon er å ta turen til den tidligere jødiske synagogen, ifølge erfarne Poznan-besøkende den skrekkeligste bygningen i byen. Tyskerne bygde om hele synagogen til en svømmehall og i dag står den fortsatt slik – som et skrekkeksempel på mangel på toleranse.

Rett i nærheten finner du jesuittkirken som i mine øyne er en overdådig kirke. Nå er jeg personlig ikke interessert i religion, så for meg viser en slik kirke mer hvordan menneskene ble og blir utnyttet av kirken – ikke minst finansielt. Hvordan i alle dager kunne man bruke penger på fancy vås?

Dersom du er interessert i historien til Poznan, kan du ta en tur til kirken og kjelleren hvor du kan se en miniatyrmodell av Poznan der du samtidig får fortalt historien til området, dog ikke på norsk (men engelsk og tysk i alle fall). Det koster kun 14 zloty per person.

Rundt det gamle rådhuset finner du all verdens barer, kneiper, puber, restauranter med sympatiske priser (selv om det jo er myyye billigere å spise i stedene utenfor Poznan). Er du mer interessert i lettkledde damer og slike vederstyggeligheter, finner du noen klubber i gågaten rett ved handlesenteret. Uten at jeg kan påberope meg noen erfaringer derfra.

Du finner forresten en oversiktelig reiseguide på nett hos In Your Pocket

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *