Deilig bosnisk spinatpai

Folk som sier at Facebook er totalt unødvendig, har ikke fått med seg noen av fordelene med et slikt sosialt medium.

For en tid tilbake anbefalte en av mine Facebookvenner (Takk, Azra!) en oppskrift på bosnisk spinatpai med rømme og cottage cheese.

Selv om det så komplisert ut å lage denne retten, fikk jeg ganske enkelt lyst til å forsøke. Det hadde ikke skjedd om ikke Facebook hadde dyttet oppskriften inn på newsfeeden min…

Jeg liker å lage mat, men føler meg ofte litt usikker mht. variasjoner av allerede eksisterende oppskrifter. Men etter å ha laget enkelte retter flere ganger, blir jeg gjerne litt mer eksperimentell (nåja, ikke all verdens endringer, men dog noe).

Jeg har aldri vært særlig begeistret for spinat, men av en eller annen grunn fikk jeg lyst til å forsøke denne spinatpaien. Kanskje fordi jeg synes MajBritt Aagaard krydrer oppskriftene sine på en god måte, og da mener jeg litterært.

Ta deg tid til å lese oppskriften hennes, men både for min del og andres skriver jeg her hvordan jeg lager denne herligheten.

Jeg tar meg forøvrig god tid og bruker gjerne et par timer på alt arbeidet med denne herlige retten, men så blir mottakerne forhåpentligvis også fornøyd med "leveringen".

Ingredienser til en dyp langpanne (som nok holder til 5-6 personer):

  • Ca. 400 g frisk spinat (jeg pleier å kjøpe ca. 500 g – etter vask og rens blir det gjerne endel "frafall")
  • 2 ts salt
  • 1 beger lettrømme
  • 1 beger cottage cheese
  • 1 stor løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 egg
  • 1/4 ts muskatnøtt
  • 1 pakke filodeig (store flak) på ca. 500g
  • Ca. 200g smeltet smør (smelt etter hvert som du merker behovet)
  • Mulig tillegg: 1 pose sojakjøttdeig (Quorn Farse eller Hälsans Kök Mince Färse – fåes i helsekostbutikker eller større dagligvaresjapper)

Fremgangsmåte:

Jeg bruker mye tid på å vaske og rense spinaten godt, har ikke lyst til å knaske sand, gjørme eller smådyr. Selv i posene som du får i matbutikkene er det endel rart å finne. Vi har en salatslynge fra Tupperware som på en enkel måte får bort vannet etterpå. Deretter hakker jeg spinaten og tar alt opp i en stor bolle. Tilsetter 2 ts salt og rører godt. Spinaten hviler nå en stund (15-20 minutter). Væske og mulige bitterstoffer trekkes ut av kraftgrønnsaken.

Mens spinaten jobber for seg selv, steker jeg finhakket løk og presset hvitløk i olivenolje. Det samme gjør jeg med soyakjøttdeigen (dersom du vil ha med slikt i paien).

Så skal du bruke litt krefter på spinaten. Ta en håndfull spinat og vri så mye væske du kan ut av den. Væsken trykker du bare ut i vasken, mens den ferdigtrykte spinaten havner i en annen stor bolle.

Nå blander du sammen spinaten, løken, cottage cheese, lettrømme, eggene, revet muskatnøtt og evtl. soyakjøttet. Smak til med litt pepper eller kanskje andre krydder du digger? Salt burde ikke være nødvendig, det er fortsatt endel i spinaten.

Så er du klar til å fylle langpanna (helst en dyp en). Men først har du vel forberedt deg på kampen med filodeigen? Med litt trening går det veldig bra. Jeg sakser fra mitt blogginnlegg Hvordan lage vegetariske vårruller der følgende fremgangsmåte er beskrevet:

Dersom du har filodeigen i fryseboksen, bør du ta frem pakken til tining 3-4 timer i forveien. Når du skal gå i gang med fyllmassen, tar du samtidig frem filodeigen.
Hvordan skal man unngå problemene med å få av de forskjellige flakene? Dersom innholdet er ferdigtint, tar jeg to kjøkkenhåndklær og gjør dem skikkelig våte. Vri av overflødig vann (ikke for hardt, takk) og dekk filodeigen (som du har tatt ut av pakken) til med de to håndklærne.

Bruk det smeltede smøret og pensle bunnen. Jeg siterer fra MayBritts gode forklaring:

Pensle bunnen på langpanna med smeltet smør, dekk så bunnen med filoark så hele er dekket, pensle filoarket med smeltet smør, legg på et nytt ark med filo, pensle med smør, legg på et lag med filo…Skjønner du tegninga? Gjenta så denne prosessen 3 ganger. Du skal altså ha 3 filoark oppå hverandre i hver etasje, og smeltet smør mellom hvert filoark.

Så smører du 1/3 av spinatfyllet utover første filoetasje, og så er det på an igjen med en ny etasje filodeig oppå fyllet! Min pita har tre etasjer med fyll.

Jeg har nok en følelse at det går litt vel mye smør til å smøre filoarkene innimellom, det er nok endel fett å spare på å være litt mer forsiktig. Men fy fader så godt det smaker…

Med nok fyllmasse klarer jeg også tre etasjer, men de første gangene klarte jeg kun to. Vil jo gjerne ha nok masse, så folket blir mette. Det går bra dersom du fordeler massen jevnt utover.

Øverst skal du ende opp med et lag av filodeig (tre lag). Resten av smøret bruker du til å smøre utover toppen.

Stek det hele ved ca. 200 grader rundt 30 minutter – uten varmluft. Følg med de siste 10 minuttene slik at ikke filodeigen blir brunsvidd.

Vi spiser spinatpaien med soyasaus eller en klatt rømme til.

Deilig – og ikke minst smaker det (nesten) like godt oppvarmet senere eller til og med kaldt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *