Hvordan lage vegetariske vårruller

Som vegetarianer opplever jeg ofte at man på seminarer eller hotellturer får servert spennende vegetarmat, ofte i motsetning til kjøttspiserne der ute.

For en tid siden var jeg på en rådgiversamling på Klækken hotell (rett før matforgiftning slo ut hotellgjestene) og fikk der servert lekre, vegetariske vårruller.

Min bordnabo fikk nesten hakeslepp da hun hørte at jeg aldri hadde laget slike selv. Jeg trodde nemlig at man måtte frityrsteke vårrullene. Og hvordan i alle dager får man tak i ingrediensene til eksotiske matvarer når man bor på landsbygda?

Jeg ble anbefalt å ta turen til en innvandrerforretning, noe jeg gjorde. Duy Asiamat i Globusgården på Strømsø i Drammen er liten, men inneholder et supert utvalg av spennende matvarer. Slemt sagt kanskje, men jeg får tillit til sjappa når det er mange asiater som handler i butikken selv…

Som du kanskje har lest andre steder i bloggen min, er jeg svært glad i personlig service og «det lille ekstra» som kunder kan oppleve dersom de ansatte anstrenger seg litt.

Istedenfor å lete og plukke ut diverse produkter som «kanskje» kunne passe i mine vårruller, gjorde jeg det eneste rette. Jeg spurte betjeningen: «For første gang skal jeg lage vårruller selv, attpåtil vegetariske. Hva slags ingredienser anbefaler du og har du noen triks for hvordan vårrullagingen skal lykkes?»

Fyren som satt bak disken (i Duy Asiamat er det ikke så mye plass til mer enn det) strålte opp ved mitt spørsmål. Og da han begynte å fortelle om hvordan moren hans lager vårrullene, hva hun brukte som fyllmasse osv. var det klart for meg at «her talte en ekspert».

Og nå er det alltid slik at vi har et velfylt lager av vegetariske vårruller i fryseboksen vår – de er bare helt supre å fryse ned. I helgen lagde guttungen og jeg en ny forsyning – jeg tok meg av fyllen, mens han rullet for harde livet.

Du står selvsagt fritt til å putte inn det du måtte ønske i vårrullene dine, men her er i alle fall min oppskrift som jeg følger sånn cirka.

Oppskrift på ca. 50 vegetariske vårruller

  • 1 pakke glassnudler (fra innvandrerbutikk). Til nød går risnudler, men disse er ikke så lette å klippe i mindre biter (i tillegg til at de klistrer seg lett).
  • 3 gulrøtter
  • 1 chili
  • Raspet fersk ingefær (jeg bruker 5-6 cm)
  • 2 terninger med grønnsaksbuljong
  • Noen spiseskjeer sojasaus
  • Noen spiseskjeer søt chilisaus (eller sterkere saker)
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 1 stor løk
  • 1 liten kål
  • 1 pose sojakjøttdeig (Quorn Farse eller Hälsans Kök Mince Färse – fåes i helsekostbutikker eller større dagligvaresjapper)
  • En pakke med filodeig (fra innvandrerbutikk) – jeg bruker 50 små flak
  • Rapsolje

Fremgangsmåte:

Dersom du har filodeigen i fryseboksen, bør du ta frem pakken til tining 3-4 timer i forveien. Når du skal gå i gang med fyllmassen, tar du samtidig frem filodeigen.

Hvordan skal man unngå problemene med å få av de forskjellige flakene? Dersom innholdet er ferdigtint, tar jeg to kjøkkenhåndklær og gjør dem skikkelig våte. Vri av overflødig vann (ikke for hardt, takk) og dekk filodeigen (som du har tatt ut av pakken) til med de to håndklærne. Nå kan du starte med fyllmassen.

Kutt kålen og gulrøttene i tynne strimler. Finhakk chilien og løken/hvitløken. Ta frem en kjøkkenbolle og rasp ingefæren, smuldre opp buljongen og samle sammen chilien, kålen og gulrøttene i bollen.

Stek så sojakjøttdeigen med litt rapsolje i en vanlig, stor panne sammen med løken og hvitløken. Hell kjøttdeigen over i en stor miksebolle (som du skal bruke til å samle hele fyllmengden – tar litt plass gitt).

I samme panne steker du så grønnsaksblandingen din i rapsolje i ca. 10 minutter slik at grønnsakene er kokt al dente (ikke ihjelkokt). I panna mikser jeg inn diverse krydder, for eksempel paprika, salt, pepper, nasi goreng-krydder og tilsetter sojasaus, chilisaus og annet snadder. Legg merke til at jeg ikke tilsetter vann selv om det er buljongterninger i sving.

Pass på å steke/koke grønnsaksblandingen slik at det meste av vannet som oppstår fordamper, men det er ingen krise om noe er igjen.

Grønnsaksblandingen mikser du så i den store bollen der kjøttdeigen befinner seg.

Kok glassnudlene etter anvisning på pakken. De skal ofte kun ligge 2-3 minutter i oppkokt vann. Hell av vannet ved hjelp av en sil og klipp nudlene i mindre biter. Jeg steker også glassnudlene litt, men dette behøver du ikke. Bland glassnudlene sammen med resten av fyllmassen.

Ta frem en liten glassbolle. Fyll oppi en del rapsolje og finn frem en pensel.

Nå starter arbeidet med å ta de enkelte filodeigflakene og fylle dem med innhold. Ta en kikk på instruksjonsvideoen på Youtube – den forklarer utmerket hvordan flakene skal brettes. Den eneste forskjellen er at jeg bruker olje til å feste sidene.

Vårrullene fordeles på stekeplater med bakepapir under. Et brett går hos alltid rett i fryseboksen (når vårrullene er fryst, tar jeg stekebrettet ut igjen og legger dem i plastposer til oppbevaring), mens et annet går i stekeovnen.

Vårrullene stekes på ca. 200 grader i ca. 10 minutter til de er gylne. Stekeovner er vel aldri like, så følg med på hva som skjer – du kan bruke varmluft hvis du vil. Husk forresten å pensle vårrullene med litt rapsolje før du steker dem – da blir resultatet enda bedre.

Lykke til!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *